• Algemeen
 • Vaargebied
 • Prijzen
 • Arrangementen
 • Catering
 • MeeVaarDagen
 • Gastenboek
 • Fotoboek
 • Contactinfo
 • Nieuws
 • Links

Algemene Informatie

Het Schip

Vrouwe Fortuna is een paviljoentjalk, een platbodem. Zij meet 19,5 meter, is 4.35 m. breed en heeft een diepgang van 80 cm. De bruine zeilen (grootzeil, fok en kluiver) zorgen voor de voortstuwing.Het schip heeft een royale leefruimte, een volledig ingerichte keuken, 12 slaapplaatsen in 2-persoonshutten en modern sanitair.


Indeling van het ruim


Foto's van het ruim

Geschiedenis

Het schip is gebouwd in 1895 in Raamsdonksveer op de scheepswerf Van Suijlekom (zie foto) en heeft voornamelijk zand en grind vervoerd. Zij voer in het gebied van de Hollandse IJssel. Voor 1901 ging zij door het leven als 'De Vrouwe Cornelia' en later als 'Vrouwe Maartje'. Toen de stoomboten in zwang raakten was er voor zeilende vrachtschepen steeds minder werk. Er zijn toen veel zogenaamde platbodems gesloopt. Gelukkig werd de Maartje gered uit de sloot waarin zij lag te verkommeren en is zij verbouwd tot woonschip. In de jaren 70 is het schip als één van de eerste tjalken omgebouwd tot charterschip. Zij kreeg toen haar huidige naam 'Vrouwe Fortuna'. Met schipper Henk Stofbergen was de tjalk een bekende verschijning. Hij voer met passagiers voornamelijk op de Waddenzee en IJsselmeer. Nu bevaart de tjalk met schipper Wim Ploeg de Hollandse plassen. Dit vaargebied ligt midden in het Groene Hart van Holland en omvat de Kagerplassen (Kaag), de Braassemermeer (Braassem) en de Westeinderplassen (Westeinder), met plaatsen als Leiden, Warmond, Kaag Dorp, Oude Wetering, Roelofarendsveen, Woubrugge en Aalsmeer. In de 90-er en jaren is de intimmering van het schip verder gemoderniseerd. Na 2002 kreeg het schip een nieuwe machinekamer en een moderne natte cel.

Wie is Vrouwe Fortuna?

Fortuna is de Romeinse Godin van het geluk, het lot of het toeval. Ze wordt vaak afgebeeld met de hoorn des overvloeds, de cornucopeia, of een scheepsroer. Ze wordt gelijkgesteld met Abundantia ('overvloed'). Ook wordt ze geïdentificeerd met de Griekse Tyche of Nemesis. Het geluksrad of scheepsroer is een van haar symbolen. We zijn dus heel gelukkig met deze mooie naam voor ons schip!

De schipper

Wim Ploeg is schipper/eigenaar van Vrouwe Fortuna. Sinds zijn jeugd heeft hij gezeild op de Hollandse plassen, de Oosterschelde, het IJsselmeer en de Waddenzee. Varen met platbodems leerde hij op diverse tochten en op de Enkhuizer Zeevaartschool. Naast het varen is hij ook liefhebber van het polderlandschap. Hij kent dan ook veel leuke plekken op en rond het water.

Nieuwsbrief

Maximaal 4 maal per jaar verzenden wij een Nieuwsbrief. Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Vrouwe Fortuna? Vul dan hieronder uw e-mail-adres in.
U ontvangt een bevestigingsmail van onze provider Terradon. U dient op de link in deze mail te klikken om uw aanmelding te activeren. Uiteraard wordt uw e-mailadres uitsluitend voor het verzenden van de nieuwsbrief gebruikt en niet aan derden verstrekt. Afmelden kan in iedere nieuwsbrief.

Speciale activiteiten

De afgelopen jaren hebben we met veel succes 10 daagse zomertochten georganiseerd.

Vrouwe Fortuna tijdens Sail Amsterdam

Activiteiten in op en rond de Hollandse Plassen

Er wordt veel op en rond het water georganiseerd. Hieronder een overzicht. Vanaf het schip kan je zeilwedstrijden met monumentale schepen en andere bijzondere activiteiten meemaken. Neem contact met ons op voor nadere informatie.

  • Westlander Zeildagen op de Kaag
  • Kaagweek. Diverse activiteiten in Warmond
  • Gondelvaart in Oude Wetering
  • Gouden Gaffel Zeilwedstrijden op de Kaag
  • Aalsmeer Festival
  • Warmonder Schippertjesdagen
  • Bloemencorso in Aalsmeer
  • Pramenrace in Aalsmeer
  • Turfrace Warmond - Vinkeveen vv
  • Leidens Ontzet Feesten
Kijk voor meer informatie over activiteiten in de regio ook op de websites van de diverse organisaties op onze pagina links.

Lees over onze laatste tochten in het gastenboek. Zelf ook een keer varen? Neem contact op!

Veelgestelde vragen

Met hoeveel personen kunnen we meevaren?


Op de Vrouwe Fortuna kunnen maximaal 12 personen (exclusief bemanning) varen. Is het lastig om een groep van 12 personen bij elkaar te krijgen? Wij organiseren regelmatig "MeeVaarDagen". Voor deze dagen kunnen mensen individueel of met kleinere groepjes inschrijven. Het is ook mogelijk om met een grotere groep te komen. We varen dan bijvoorbeeld samen met een botter of met een sloep. Zo kunnen we voor elke groep een programma naar wens samenstellen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


Wat kost een vaardag?


Een normale vaardag begint ongeveer om 9.30 uur en duurt tot 17.30 uur en kost € 580,--. De kosten voor de 2 bemanningsleden en de brandstof zijn inclusief. Zie de prijzenpagina voor de volledige prijslijst.


Wat is het vaarseizoen?


Het reguliere vaarseizoen van de Vrouwe Fortuna loopt van 1 april tot 15 oktober. Maar ook in het najaar en de winter kan er gevaren worden. Dan zorgt onze kachel voor een aangename temperatuur. Een normale vaardag begint ongeveer om 9.30 uur en duurt tot 17.30 uur. Het is ook mogelijk om het schip voor een dagdeel te huren of om bijvoorbeeld een avondtocht te maken.


Moeten wij zelf eten meenemen?


Wij kunnen voor u ook de catering verzorgen, maar u kunt ook zelf uw eten en drinken meenemen.


Hoe kan ik reserveren?


Gebruik ons reserveringsaanvraag formulier op de pagina contact voor een vrijblijvende reserveringsaanvraag. Natuurlijk kunt u ons ook via ons e-mailadres info@vrouwefortuna.nl of telefonisch via 071-5133337 / 06-46020393 benaderen.

Laatst bijgewerkt op 20 januari 2017