• Algemeen
 • Vaargebied
 • Prijzen
 • Arrangementen
 • Catering
 • MeeVaarDagen
 • Gastenboek
 • Fotoboek
 • Contactinfo
 • Nieuws
 • Links

Vaargebied

De meeste charterschepen varen op het IJsselmeer of op de Waddenzee. Vrouwe Fortuna vaart echter op de Hollandse plassen, vanuit Oude Wetering bij Leiden
(uitzonderingen in overleg).

Midden in de Randstad ligt het Groene Hart van Holland, een prachtig vaargebied: de Kagerplassen, Braassemermeer en Westeinder. Je vaart tussen de polders, molens en koeien. Met onze speciale arrangementen kunt u kennis maken met de eeuwenoude traditie van kaasmaken, de unieke molenviergang bezoeken of een whiskyproeverij meemaken. Meer informatie vind u op de site van het Groene Hart op onze pagina links.

Bij dagtochten kan er gezeild worden op de Kagerplassen, Braassemermeer of Westeinder Plas. Dit geldt ook voor ochtend-, middag- of avondtochten. Onderweg bestaat de mogelijkheid om oude boerderijen te bezoeken waar de traditie van kaasmaken nog levend is.

Bij weekendtochten en andere meerdaagse tochten kan er uiteraard een langere tocht gemaakt worden. Hierbij kan worden overnacht in plaatsen als Leiden, Gouda, Haarlem, Warmond of Aalsmeer met hun bijzondere bezienswaardigheden. Ook kan het schip voor anker gaan op een rustig plekje op het water.

Een tocht met de Vrouwe Fortuna kan worden gecombineerd met wandel-, fiets- of kanotochten in de omgeving. Zo kunnen bijv. historische dorpen, het eeuwenoude boerenland en de unieke molenviergang bij Aarlanderveen worden bezocht.

Suggesties voor mogelijke tochten

Dag/middagtocht

Tijdens dagtochten bevaart u de twee van de drie Hollandse Plassen en kunt u kiezen voor een extra activiteit als de kaasboerderij of 'boerengolf'.

Bij een middagtocht bevaren we de Braassemermeer met het water de 'Wijde Aa'. Dan kan ook een uurtje 'klompengolf' worden gespeeld als extra activiteit.

Weekend/langere tochten

Een weekendtocht biedt gelegenheid om drie plassengebieden te bevaren, van Aalsmeer tot Leiden. Overnachting is mogelijk in de monumentale stad Leiden, in Oude Wetering met prachtig uitzicht over het water of in het rustige dorpje Aalsmeer.

Langere tochten (3-7 dagen) bieden gelegenheid om ook Amsterdam, Haarlem, Woerden en Gouda te bezoeken. Onderweg kunt u, naast al genoemde activiteiten, de dorpen bezoeken en uitstapjes maken zoals: de molenviergang (wandelen), vogelpark Avifauna, forten en het kaasmuseum.Informatie over de Braassemmermeer, de Kagerplassen, Aalsmeer en de Westeinderplassen vind u op de websites van de diverse organisaties op onze pagina links.

Leiden

Er kan overnacht worden in de historische stad Leiden. Wandelend door het centrum lijkt het of het rijke verleden van de stad weer tot leven komt. Het Academiegebouw van de universiteit, de Waag en de Burcht, de statige herenhuizen langs het beroemde Rapenburg, de prachtige Pieterskerk en de Hooglandse kerk en de 35 hofjes van de stad vertellen elk de geschiedenis van Leiden. Rembrandt werd hier geboren en leerde er het schildersvak, de medicus Boerhaave gaf hier les en Clusius bracht hier vierhonderd jaar geleden de eerste Nederlandse tulpen tot bloei.

Leiden herbergt in de oude binnenstad een groot assortiment aan winkels. Bovendien wordt daar iedere woensdag en zaterdag langs het water een grote warenmarkt gehouden, een markt die inmiddels 9 eeuwen bestaat! Het culinaire aspect komt in Leiden tot zijn recht in een grote verscheidenheid aan restaurants en eetgelegenheden. Tot de vele evenementen die door het jaar heen plaatsvinden behoren het 10-daagse zomerfestival de Leidse Lakenfeesten in juli en de viering van Leidens Ontzet op 2, 3 en 4 oktober.

Meer informatie vind u op de VVV-Leiden website via onze pagina links.

Aalsmeer

Aalsmeer heeft leuke restaurants en een gezellig centrum. Het dorp is natuurlijk vooral bekend vanwege de grootste Bloemenveiling ter wereld. Op doordeweekse ochtenden kan deze bezocht worden. Het jaarlijkse bloemencorso in het eerste weekend van september geniet ook veel belangstelling. In de Historische Tuin aan de Uiterweg 32 kunt u tijdens de zomermaanden de ontwikkeling van de Aalsmeerse tuinbouw van de 17e eeuw tot ongeveer 1920 bekijken. Ook de tv-studio’s en het Event Centre van Endemol brengen veel bezoekers naar Aalsmeer.

Meer informatie vind u op website van de gemeente Aalsmeer via onze pagina links.

Langere tochten

We maken ook langere tochten. Het programma kan op maat worden gemaakt.

Lees over onze laatste tochten in het gastenboek en bekijk de foto's in het fotoboek. Zelf ook een keer varen? Neem contact op!

Hieronder een voorbeeld van een tocht van een week die we in juli 2009 hebben gemaakt:
Donderdag 23 juli scheepten drie Spaanse gezinnen met hun kinderen in voor een tocht van zeven dagen door het Groene Hart. Vanaf Oude Wetering zeilden we over de Westeinder Plas om aan te meren op het Nieuwe Meer in Amsterdam. Vanaf het meer zit je zo in het centrum om de stad te bekijken! Daarna zakten we af naar Alphen a/d Rijn met het vogelpark Avifauna en meerden aan bij de Molenviergang van Aarlanderveen voor een overnachting. Een idyllische plek aan de Oude Rijn om de unieke combinatie van molens te bezoeken in het Hollandse landschap. In het hart van het dorp Bodegraven is de Vrouwe Fortuna een bezienswaardigheid in de sluis. Pal voor het Fort Wierickerschans meerden we af voor een bezoek aan dit oude verdedigingswerk en informatiecentrum over het Groene Hart van Zuid-Holland. Daarna bracht de vaartocht ons naar Woerden. Daar kon worden gewandeld door het oude centrum. Als we de Oude Rijn weer afzakken wordt Bodegraven langer aangedaan. De vele kaaspakhuizen en het centrum zijn een bezoek zeker waard. Voor de nacht koos de Vrouwe Fortuna een plek met wijds uitzicht over de Braassemmermeer. Een zeiltocht over het meer en de Wijde Aa brengt ons naar het kleine meertje de Kleipoel waar we voor anker gaan. Dan bevaren we het oude riviertje de Ade waar een boerin op de boerderij uitleg geeft over het kaasmaken en natuurlijk kaas wordt geproefd. Aan het einde van de middag nemen we een ligplaats in in het centrum van Leiden. Dan is er volop gelegenheid om vanaf het schip te wandelen. Na een bezoek aan het strand in Katwijk kiest het schip weer koers naar de Kager Plassen. Er wordt gewandeld in Kaagdorp en gezwommen in het meer. Dan vervolgen we via de Ringvaart de tocht terug naar Oude Wetering.

Een andere route zou kunnen lopen via Westeinderplassen, Amsterdam, Haven van Amsterdam, Haarlem, gemaal Qruquius, Kagerplassen en Leiden.

Elke zomer organiseren we een 10-daagse zomertocht. Lees hierover in het Laatste Nieuws. Lees over onze laatste tochten in het gastenboek en bekijk de foto's in het fotoboek. Zelf ook een keer varen? Neem contact op!
Laatst bijgewerkt op 20 januari 2017